• Iga Czubak

Pizza Gyros z sosem Tzatziki - prosta i pyyszna kuchnia fusion

Czy Wy również uważacie, że Światowy Dzień Pizzy (9 lutego) zasługuje na dzień wolny od pracy bardziej, niż niejedno inne święto w naszym kraju? My regularnie obchodzimy ten dzień, a że uwielbiamy kuchnię fusion to ostatnio powstał twór nieoczywisty, niepowtarzalny i zaskakująco pyszny. Coś czujemy, że będziecie wracać do tego przepisu regularnie.


Składniki:


Ciasto:

  • ⅔ szklanki jasnego piwa - resztę można śmiało wypić

  • 10 g świeżych drożdży

  • 1,5 szklanki mąki

  • ½ łyżeczki soli


Dodatki:

  • 7 łyżek passaty pomidorowej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 200 g Roślinnego Qurczaka Gyros (do kupienia tutaj)

  • ½ kostki fety - u nas Violife (do kupienia np. tutaj)

  • ½ małej papryki

  • ¼ cebuli

  • 100 g sera - u nas Violife Mature Cheddar (do kupienia np. tutaj)


Sos Tzatziki:

  • opakowanie jogurtu naturalnego 160 g - u nas PlantOn (kupisz go np. w Lidlu lub Carrefour)

  • 2 ząbki czosnku

  • pół długiego ogórka

  • szczypta soli i pieprzu


Do podania:

  • ½ pomidora pokrojonego w małą kostkę

  • garść natki pietruszki


Przygotowanie:


KROK 1: Piwo wymieszaj z drożdżami i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Dodaj mąkę i sól i wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinkę.


PRO-TIP dla zabieganych: oczywiście można ominąć ten krok i poratować się gotowym ciastem na pizzę.

KROK 2: Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni. Rozwałkowane ciasto posmaruj passatą pomidorową i posyp ziołami prowansalskimi.

KROK 3: Ułóż dodatki - Qurczaka, fetę, paprykę i cebulę, całość posyp serem.


KROK 4: Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut (aby osiągnąć mega chrupiące ciasto miękkie w środku polecamy 12 minut w 300 stopniach, ale nie każdy piekarnik daje radę i niektóre roślinne sery słabo znoszą tak wysoką temperaturę).


KROK 5: W międzyczasie ogórka zetrzyj na tarce, dodaj jogurt, czosnek, sól i pieprz, wszystko wymieszaj. Pokrój pomidora i natkę pietruszki.


KROK 6: Wyjmij pizzę z piekarnika. Posyp ją pietruszką, świeżym pomidorem i polej sosem tzatziki.


WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI ŚWIATOWEGO DNIA PIZZUNI

ŻYCZY EKIPA Z ROŚLINNEGO QURCZAKA.