• Dominika Kubów

Wegańskie burgery z Roślinnymi Stripsami z Qurczaka i sosem mango chilli


Jak dodać na pozór zwykłym burgerom odrobinę charakteru? Mamy na to sposób! Upiecz bułki w zaciszu własnej kuchni (i nadaj im wyrazisty kolor!), a do tego dodaj słodko-ostry sos mango chilli. Ach i oczywiście, nie zapomnij o naszych Roślinnych Stripsach z Qurczaka, które wypełnią burgera charakterną treścią.


Zobaczcie jak smakowicie i kolorowo może wyglądać Wasz talerz!


Składniki:


Bułki (przepis na 9 dużych sztuk):


  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 10 g cukru

  • 40 g masła

  • 200 g już ugotowanych buraków (2 średnie)

  • 150 ml mleka

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo: żółtko i odrobina mleka plus sezam do posypania


Sos mango chili:

  • 1 mango

  • mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ chili

  • 2 łyżki cukru

  • ½ łyżeczki soli i kurkumy

  • 2 cienkie plastry imbiru

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • olej

Dodatki:


Przygotowanie:


KROK 1: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru aż będą płynne. Dodaj łyżkę mąki i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Buraki zblenduj na puree. W misce umieść mąkę, cukier, jajko, buraki i rozczyn, wymieszaj i następnie do masy wlej ciepłe rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę. Po tym czasie uformuj bułki, podsypując mąką w bardzo małej ilości. Żółtko roztrzep z mlekiem i posmaruj bułki, możesz posypać je sezamem. Bułki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.


KROK 2: W rondelku na olej wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chili i imbir. Usmaż, następnie dodaj pokrojone mango i gotuj podlewając wodą. Dodaj resztę składników i gotuj kilka minut. Całość zblenduj.


KROK 3: Stripsy z Roślinnego Qurczaka upiecz w piekarniku w 200°C przez 10-15 minut. Włóż do bułki razem z posiekaną papryką, pomidorem, ogórkiem, sałatą i czerwoną cebulą. Na koniec wszystko polej sosem i przykryj bułką.


Przepis i zdjęcia przygotowane przez @pareslowodietetyce.

Smacznego!